Συχνές Ερωτήσεις

Πως μπορούμε να σε βοθήσουμε;

Αν το drone σας ζυγίζει άνω των 250gr, τότε απαιτείται να είστε πιστοποιημένος χειριστής ΣμηΕΑ.

Το πτυχίο Α1/Α3 είναι το πρώτο σας βήμα σαν πιστοποιημένος χειριστής ΣμηΕΑ καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας στην κατηγορία Α2, αν αυτό επιθυμείτε.

Οι κατηγορίες χωρίζονται βάσει του βάρους του σκάφους, και ανάλογα την κατηγορία τίθενται και περιορισμοί σχετικά με την απόσταση, η οποία πρέπει να τηρείται από ανθρώπους. Την απάντηση λοιπόν θα τη βρείτε στα εγχειρίδια του κατασκευαστή, όπου και αναφέρεται το βάρος του.

Οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

α) Συνολικό βάρος μικρότερο από 250 γραμμάρια: Δεν απαιτείται άδεια χειριστή, παρά μόνο εγγραφή στην ιστοσελίδα  της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

β) Συνολικό βάρος μικρότερο από 900 γραμμάρια: Κατηγορία Α1.

γ) Συνολικό βάρος ίσο ή μεγαλύτερο από 900 γραμμάρια και μικρότερο από 4 κιλά: Κατηγορία Α2.

δ) Συνολικό βάρος ίσο ή μεγαλύτερο από 4 κιλά και μικρότερο από 25 κιλά: Κατηγορία Α3.

Τα εκπαιδευτικά πακέτα περιέχουν:

α) Βιντεοσκοπημένα μαθήματα από έμπειρους εκπαιδευτές της Squadrone Academy.

β) Διαλέξεις σε μορφή power point διαθέσιμες για λήψη και δυνατότητα offline παρακολούθησης.

γ) Τα επίσημα ερωτηματολόγια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) μαζί με τις απαντήσεις.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων, η Squadrone Academy σας αποστέλλει, μέσω e-mail, βεβαίωση φοίτησης και επιτυχούς περάτωσης της αντίστοιχης κατηγορίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσετε, μέσω του προφίλ σας στην πλατφόρμα της ΥΠΑ τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 1. Βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης θεωρητικών εξετάσεων (από Squadrone Academy)

 2. Βεβαίωση ολοκλήρωσης της θεωρητικής εκπαίδευσης (από την Squadrone Academy)

 3. Υπεύθυνη δήλωση εξοικείωσης με το ΣμηΕΑ (από gov.gr ή με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ)

 4. Βιβλίο πτήσεων για την Α2 (Log Book)

 5. Παράβολο 8356

Μετά την επιτυχή περάτωση των θεωρητικών σας εξετάσεων η σχολή μας σας αποστέλλει ομοίως παρουσίαση Powerpoint που σας καθοδηγεί λεπτομερώς στη διαδικασία έκδοσης της άδειάς σας.

Παρ’ όλα αυτά, για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης και αδειοδότησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Σε περίπτωση αποτυχίας στις εξετάσεις της Α2  υποκατηγοριας, ο υποψήφιος μπορεί να επανεξεταστεί, χωρίς επιπλέον κόστος για την δεύτερη φορά , ενώ για κάθε επόμενη το κόστος ανέρχεται στα 10 ευρώ, χωρίς περιορισμό στον αριθμό προσπαθειών. Για την υποκατηγορία Α1/Α3 η επανεξέταση είναι δωρεάν, ανεξαρτήτως αριθμού προσπαθειών. 

Το μόνο επιπλέον κόστος, είναι το παράβολο με αριθμό 8356, αξίας 20 ευρώ, που πληρώνετε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κατά την έκδοση του πτυχίου σας.

Σημειώστε πως, εάν επιλέξετε το πακέτο Α1,Α3 & Α2, δύναται να κάνετε μία ενιαία δήλωση και να επιβαρυνθείτε με ένα μόνο παράβολο. Εάν επιλέξετε να αδειοδοτηθείτε αρχικά για την Α1,Α3 και σε αργότερο χρόνο για την Α2, τότε θα πρέπει να εκδόσετε δύο (2) παράβολα 8356, ένα για κάθε αίτηση.

Η πρακτική εκπαίδευση, βάσει της Νομοθεσίας, στην Ανοικτή Κατηγορία Α1/Α2/Α3 δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση παρά μόνο στην Ειδική Κατηγορία. Παρόλα αυτά, η Squadrone Academy παρέχει πρακτικά εκπαιδευτικά μαθήματα και για την Ανοιχτή Κατηγορία, ώστε να εξασφαλίζεται στο μέγιστο η Ασφάλεια των Πτήσεων

Βάσει της νέας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας δίνεται η δυνατότητα να πετάτε ελεύθερα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν μέλη της EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Δείτε τη λίστα εδώ

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

2021 © Copyright SquaDrone Academy